Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Tre deltagare tog sig i mål i Barkley Marathons – världens tuffaste

En ultralöpare klamrar sig fast vid ett träd medan han klättrar på ”Danger Dave’s Climbing Wall”, en av de många utmanande bestigningarna i Barkley Marathons. Bild: The Barkley Marathons.

Barkley Marathons är ett ultramaratonlopp i traillöpning som genomförs i Frozen Head State Park nära Wartburg, Tennessee, USA. Deltagarna ska ta sig fem varv runt en bana som är cirka 32 km och de fem varven, totalt cirka 160 km, med en sammanlagd höjdskillnad på över 19 000 meter, måste genomföras under 60 timmar.
    Loppets bana utformades av Gary ”Lazarus Lake” Cantrell. Idén till att genomföra ett ultramaraton i Frozen Head State Park var inspirerad av James Earl Ray som 1977 rymde från fängelset Brushy Mountain State Penitentiary. Vid rymningen tog sig Ray endast fram 13 km i terrängen som omgav fängelset trots att han inte hittades på 55 timmar. När Cantrell hörde om rymningen tänkte han att han själv skulle ha klarat 160 km i terrängen och på så vis föddes Barkley Marathons. Fängelset som Ray rymde från passeras under loppets gång.
    Nyligen arrangerades årets Barkley Marathons och för första gången på fem år tog sig tre deltagare hela vägen in i mål. De tre var Aurélien Sanchez, Karel Sabbe och John Kelly klarade som tog sig i mål inom de 60 timmar som satts som gräns.
    Barkley Marathons har arrangerats sedan 1986 och hittills har bara 17 löpare tagit sig i mål på angiven tid.
    CNN Sports: For the second time in history, a record 3 people have completed one of the world’s toughest races.
    Runners World: Everything You Need to Know About the Barkley Marathons.
    Dagens industri: ”På vissa ställen är det dödsångest”.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv