Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

En ”överflygning” av Mars

Anaglyfbilderna av Mars innehåller information om topografin på planetens yta. Det finns hundratals högupplösta bilder av denna typ. Detta ger möjlighet att skapa olika studier i 3D. I den här filmen har den finske filmmakaren Jan Fröjdman valt ut några platser och bearbetat bilderna till panorerande videoklipp. Det finns en känsla av att man flyger över Mars och tittar ner …
    Färgerna i filmen är falska eftersom anaglyfbilderna är baserade på gråskalebilder. Därför är klippen färglagda. De ljusa områdena i klippen är gulaktiga och de mörka områdena blåaktiga. Klippen från polarområdena (de sista klippen i filmen) har en vit-blå ton. Det finns många åsikter och studier om vad de naturliga färgerna på Mars kan vara. Men de mörka områdena av damm verkar ofta ha en blåaktig ton.

Anaglyfbild används för att skapa en stereografisk 3D-effekt

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv