Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Vanliga metaller kan omvandlas till el och värme

Aluminiumpulver som brinner. Lite koppar slank med, därav den gröna färgen. Metall kan fungera som ett säkert och billigt alternativ till vätgas som energilager, anser forskare. Foto: Zhongshan Li.

Jordklotet är fullt av järn och aluminium. Metallerna finns i jordskorpan eller som skrot lite varstans. Förbränningsforskare vid Lunds Tekniska Högskola har börjat inse att dessa vanliga metaller fungerar alldeles utmärkt att förbränna för att göra el och värme av. Med hjälp av sol- eller vindenergi kan det oxiderade pulvret sedan bli vanlig metall igen. Enligt forskarna är processen säker, billig och fossilfri. De hoppas på en testanläggning i Sydsverige där elproduktionen behöver byggas ut.
    Lunds universitet: Vanliga metaller kan omvandlas till el och värme.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv