Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Island firar solens återkomst

På Island börjar man fira Sólardagur genom att njuta av Sólarkaffi. Landet ligger under polcirkeln, nära och ganska bergigt. I vissa dalsamhällen ser man inte solen på ett par månader både före och efter vintersolståndet. Sólardagur översätts till ”solig dag”, dagen då ljuset kommer tillbaka, även för bara några minuter. Det kräver ett firande som involverar sólarpönnukökur (solpannkakor) och sólarkaffi (solkaffe). Vissa byar, skolor och arbetsplatser har gemensamma frukostar för att fira och välkomna solen.
    I de byar som drabbats av midvintermörkret går kaffe- och pannkakstraditionen långt tillbaka. Men på grund av att människor flyttade in i Reykjavík, spreds traditionerna med Sólardagur till hela Island.
    Mer på Atlas Obscura: The Holiday That Welcomes Back the Sun With Pancakes and Coffee.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv