Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Kulturskatt av tusentals polarbilder görs fritt tillgänglig

Troligen Otto Nordenskjölds fartyget Antarctic. Ur Fred Goldbergs polarsamling.

En världsunik samling av tusentals historiska bilder från de första polarexpeditionerna blir tillgänglig för allmänheten. Tekniska museet släpper 3 601 bilder ur den tidigare privata Goldberg-samlingen, bland annat från Otto Nordenskjöld. Merparten av bilderna kommer också att finnas tillgängliga via Wikimedia Commons.
    Fred Goldberg (1942–2016) började tidigt samla frimärken och intressera sig för brevhantering i polartrakterna. År 1966 deltog han i Stockholms universitets Svalbardsexpedition under ledning av Valter Skytt. Goldberg blev polarsamlare i ordets vidaste bemärkelse. Goldberg var civilingenjör och teknologie doktor och docent vid Institutet för svetsteknologi. Han engagerade sig senare i den klimatskeptiska rörelsen.
    Tekniska museet: Polarbilder – Fred Goldbergs samling.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv