Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Mary Batemen: Häxan vars kycklingar kunde förutsäga apokalypsen

När man studerar övernaturlig historia blir en sak plågsamt uppenbar: historien är full av bedragare. Det finns otaliga exempel på människor i historien som har ertappats och som hävdar att de besitter magiska krafter eller konstiga förmågor.
    En är häxan i Yorkshire, Mary Bateman, som var en av dessa människor. Det är en berättelse om bedrägeri, mord och förment magiska ägg som går tillbaka till 1800-talet i Leeds, West Yorkshire i England.
    De flesta av detaljerna i Batemans liv kommer från en källa, The Extraordinary Life and Character of Mary Bateman, en bok som publicerades strax efter hennes rättegång och den resulterande döden. Boken anses vara ganska tillförlitlig men vi kanske måste ta några av dess påståenden med en nypa salt.
    Bateman föddes i Asenby, Yorkshire 1768. Hennes far var bonde och att hennes mor troligen hemmafru. Hennes ungdom var händelselös. Hon lärde sig läsa och skriva i ung ålder. Från 13 års ålder arbetade hon som tjänsteflicka i Thirsk, Yorkshire.
    Hon behöll jobbet tills hon var 20 år gammal. Vid det här laget bestämde hon sig för att byta miljö och flyttade till York där hon blev sömmerska. Det var i York där hon avslöjade sina sanna färger.
    Historic Mysteries: Mary Batemen: the Witch Whose Chickens Could Predict the Apocalypse?


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv