Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Åts Englands första kalkonmiddag på Fulham Palace?

Festade biskopen av Fulham på den första kalkonmiddagen? Bild: iStock/LauriPatterson.

Åts Englands första kalkonjulmiddag någonsin på Fulham Palace? Det kanske inte är helt långsökt …
    Under 2018, under utgrävningar runt palatset i västra London, upptäcktes två kalkonben i ett medeltida dike fyllt med köksavfall. Så långt, så ospännande. Det vill säga tills arkeologen Alexis Haslam daterade benen som från någon gång mellan 1480 och 1550.
    Dessa datum är viktiga, eftersom a) de första kalkonerna inte tros ha anlänt till England förrän 1524, och b) de välplymerade fåglarna till en början behandlades med vördnad för dyra husdjur som påfåglar, det vill säga i allmänhet inte fyllda med Paxo och ätits – därför var upptäckten bland forntida köksavfall i detta fall iögonfallande.
    Londonist: Was England’s First Ever Turkey Dinner Eaten At Fulham Palace?

Paxo uppfanns 1901 av John Crampton, en slaktare från Eccles i Manchester, som ville göra söndagsluncherna mer spännande. Eftersom priset på kycklingar sjönk på 1950- och 60-talen tog Paxos salvia- och lökfyllnings popularitet verkligen fart.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv