Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Abel Tasman: Mannen som missade Australien

Ön Tasmanien, utanför Australiens södra kust, är unik. Här finns några av de konstigaste arter som människan känner till, dess skogklädda våtmarker finns inte någon annanstans i världen, vilket bekräftar att det verkligen är en skatt.
    Den förste europén att landstiga och kartlägga ön är också mannen som ön är uppkallad efter. Officiellt var Abel Tasman också den förste europé som tog kontakt med öarna i Nya Zeeland år 1642.
    Abel Tasman var en berömd holländsk köpman och upptäcktsresande som ägnade hela sitt liv i Holländska Ostindiska kompaniets tjänst. Han är välkänd för sin expedition till ännu outforskade hav längst i söder, där han hoppades hitta den mytomspunna Terra Australis, den länge misstänkta kontinenten i de södra haven som troddes sträcka sig över till Sydamerika.
    Denna expedition syftade till att återupptäcka Salomonöarna, utforska Nya Guinea och hitta allt annat som kunde vara av intresse för det holländska Ostindiska kompaniet. Om han kunde hitta Terra Australis skulle han vara en legend i sin egen livstid.
    Men han missade ”Det södra landet” helt.
    Läs mer på Historic Mysteries: Abel Tasman: The Man who Missed Australia.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv