Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Kushim, den dåliga revisorn från 3 000 f.Kr.

Sumerisk lertavla från Louvren. De cirkulära och halvmåneavtrycken är volymer av korn, och glyferna i det övre vänstra hörnet ”Administrator Kushim” Bild: Louvren Museum, cc.

En lertavla från forntida Sumer – ett kulturområde i södra Mesopotamien (Irak) – berättar en hel historia. Det är sällsynt att så gamla kertavlor har något namn kopplat till sig, och när de gör det är det vanligtvis kungligheter. Vanliga människor som gjorde gemensamt arbete kom och gick och lämnade inga spår av vilka de var.
    Men Kushim höll reda på handeln med korn i staden Uruk, och han satte sitt namn på kvittona på försändelser och undertecknade dem ”administratör Kushim”. Det i sig gör tavlan, daterad mellan 3 400 och 3 000 f.Kr., till en viktig artefakt. Men när den väl har översatts visar den att Kushim inte var någon större revisor. Kornet räknat på tavlans framsida bör vara lika med 3 910 skålar (en enhet lite större än ett gallon). Men den totala Kushim etsat på baksidan är 3 895 skålar.
    Kushim var 15 skålar kort. Detta kan vara ett matematiskt fel som tyder på att han kan ha haft fel jobb. Eller så kan det betyda att han skummade lite av kornet åt sig själv. Hur som helst, det är inte den enda matematiska diskrepansen i den antika lertavlan, Läs mer på på Historic Mysteries. Man måste undra om Kushim skulle ha gjort något annorlunda om han visste att hans verk skulle granskas 5 000 år senare.
    Historic Mysteries: Kushim the Sumerian and the first Accounting Mistake in History.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv