Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Slamdjävul: Jättesalamander i USA

Slamdjävul (Cryptobranchus alleganiensis) vid National Zoo, Reptile Discovery Center.
Foto: Brian Gatwick, cc.

När man tänker på var jättesalamandrar kommer ifrån, skulle de flesta associera dem med Kina och Japan. Men även om det är sant att nästan alla medlemmar av jättesalamanderfamiljen, Cryptobranchidae, har sitt ursprung i Asien, finns det en art som kallar östra USA sitt hem. Det är Cryptobranchus alleganiensis, känd på annat sätt och populärt som slamdjävulen.
    Varför denna jättesalamander, som kan bli upp till 80 centimeter lång, fick detta namn är förlorat till historien. Vissa säger att det är på grund av dess konstiga utseende som förbryllade tidiga europeiska bosättare som föreställde sig att det var en varelse från underjorden som var angelägen om att återvända dit. Även om detta knappast är rättvist, är det inte dess enda föga smickrande namn: den går också under namnen lerdjävul, djävulshund och på senare tid den snoriga uttern. Förnamnet, som vi kommer att se, är det mest felaktiga: slamdjävulen gillar inte lera ett dugg.
    Mer på The Ark in Space: The Hellbender: Giant Salamander of the United States – många bilder.
    Wikipedia: Slamdjävul.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv