Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Modellbyarna i Storbritannien

Hus i Port Sunlight, en brittisk modellby. Foto: Jorge Franganillo

Från slutet av 1700-talet började många engelska markägare och industrimän bygga byar för att tillhandahålla bostäder åt sina arbetare och deras familjer nära arbetsplatserna. På andra håll är sådana typer av bosättningar kända som ”företagsstäder”. I Storbritannien kallas de ”modellbyar”.
    Medan företagsstäder vanligtvis förknippas med gruvindustrin, är modellbyar i Storbritannien centrerade kring alla möjliga industrier, allt från tvål till choklad. När de började dyka upp över hela Storbritannien på 1700- och 1800-talen, kontrasterade de skarpt till de överfulla levnadsvillkoren i den tidens brittiska arbetardistrikt. Modellbyar hade högre levnadsstandard med högkvalitativa bostäder, integrerade samhällsbekvämligheter, öppna ytor och andra attraktiva fysiska miljöer som brittiska arbetare sällan hade tillgång till. De blev modeller – exempel för andra att följa.
    Amusing Planet: The Model Villages of Britain.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv