Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

James Webb tar stjärnfyllt porträtt av skapelsens pelare

Bild: NASA, ESA, CSA, STScI; Joseph DePasquale (STScI), Anton M. Koekemoer (STScI), Alyssa Pagan (STScI).

NASA:s rymdteleskop James Webb har fångat ett frodigt, mycket detaljerat landskap – de ikoniska Skapelsens pelare i Örnnebulosan – där nya stjärnor bildas i täta moln av gas och damm. De tredimensionella pelarna ser ut som majestätiska klippformationer, men är mycket mer genomsläppliga. Dessa pelare är uppbyggda av sval interstellär gas och damm som verkar halvtransparent i nära-infrarött ljus.
    Skapelsens pelare avbildades först av rymdteleskopet Hubble 1995. Den nya avbildningen kommer att hjälpa forskare att förnya sina modeller för stjärnbildning genom att identifiera mer exakta räkningar av nybildade stjärnor, tillsammans med mängderna gas och damm i området. Med tiden kommer de att börja bygga en tydligare förståelse för hur stjärnor bildas och brister ut ur dessa dammiga moln under miljontals år.
    Örnnebulosan ligger på omkring 7000 ljusår bort.
    Läs mer på NASA: NASA’s Webb Takes Star-Filled Portrait of Pillars of Creation.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv