Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Hungerstenar, vrak och ben: Europas torka tar dem till ytan

Hungersten i Děčín, Tjeckien. Foto: Wikimedia Commons, cc.

Varningen kunde inte vara skarpare. Wenn du mich siehst, dann weine (”Om du ser mig, så gråt”), lyder den bistra inskriptionen på en klippa i floden Elbe nära den tjeckiska staden Děčín, nära den tyska gränsen.
    När Europas floder sinar i en förödande torka som forskare säger kan visa sig vara den värsta på 500 år, avslöjar deras vikande vatten sedan länge dolda artefakter, från romerska läger till spökbyar och andra världskrigets skeppsvrak.
    Den så kallade ”hungerstenen” vid Děčín är en av dussintals i centraleuropeiska floder som graverats in för att markera deras nivåer under historiska torka – och varna framtida generationer för den hungersnöd och svårigheter som sannolikt kommer att följa varje gång de blev synliga.
    The Guardian: Hunger stones, wrecks and bones: Europe’s drought brings past to surface.

En hungersten är en sten som vanligtvis ligger djupt under vattenytan, men som blir synlig vid torka och lågt vattenstånd. Hungerstenar är ofta dekorerade med text och bilder och fungerar som minnesmärken för svåra år och som varningar för hungersnöd. De restes i Tyskland och i tyska bosättningar i hela Europa under 1400- till 1800-talen.

Källa: Wikipedia.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv