Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Moraliska illusioner kan ändra vårt beteende

Ett exempel på en moralisk illusion är att om vi misslyckas med en uppgift tenderar vi att skylla på en ojämn spelplan eller att spelet är riggat, men när vi vinner är det för att vi tror att vi är väldigt duktiga. Bild: iStock.

Precis som optiska illusioner kan lura ögat till en förvrängd bild av verkligheten, kan moraliska illusioner lura vårt beslutsfattande att bli mer själviskt. Det visar en doktorsavhandling från Linköpings universitet. Men resultaten visar också att vid demokratiska beslut är vi mer benägna att rösta med allas bästa i åtanke.
    Linköpings universitet: Moraliska illusioner kan ändra vårt beteende.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv