Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Det tidigaste kända däggdjuret identifierat med hjälp av fossila tandregister

Illustration av Brasilodon quadrangularis. Bild: Anatomical Society/Wiley.

Ny forskning har identifierat fossila tanduppteckningar av det äldsta kända däggdjuret – Brasilodon quadrangularis – ett litet ”spetsliknande” djur som mätte cirka 20 cm i längd och hade två uppsättningar tänder.
    Fossila uppgifter om Brasilodon går tillbaka 225 miljoner år, före Morganucodon, det tidigare bekräftade första däggdjuret, med cirka 20 miljoner år.
    Tandjournalerna daterar sig 225 miljoner år tillbaka (sen trias), 25 miljoner år efter massutrotningen perm-trias som ledde till utrotningen av ungefär 70 procent av jordlevande ryggradsdjursfamiljer. Morganucodon anses vanligtvis vara det första däggdjuret men dess äldsta fossil, endast representerade av isolerade tänder, är från cirka 205 miljoner år sedan.
    Natural History Museum: Earliest known mammal is identified using fossil tooth records – pressrelease.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv