Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

23 augusti 1521

Gustav i Mora. Målning av Johan Gustaf Sandberg (1782–1854). Bild: Wikimedia Commons.

I Mora utsåg Morakarlarna och sändebud från närliggande socknar Gustav Eriksson i januari 1521, endast 24 år gammal, till ”hövitsman över Dalarna och meniga Sveriges rike”. Så inleddes upproret mot dansk-svenske kungen Kristian II, mest känd i Sverige som Kristian Tyrann.
    Gustav fick 16 livvakter som han kunde styra över, men han hade ingen flotta, inga kanoner, inga slott eller borgar. Upproret rörde sig dock söderut och hären bestod snart av mer än tusen man. Såväl Kopparbergets gruva som Västerås erövrades och plundrades och Gustav Trolle (som stod på danskarnas sida) och hans 200 ryttare tvingades fly.
    Den upprorsrörelse, som på detta sätt utgick från Siljanssocknarna och som snart engagerade det övriga Dalarna, utbredde sig snabbt till de andra landskapen. I slutet av april 1521 var Gustav Eriksson herre över Dalarna, Gästrikland, Västmanland och Närke med undantag av slotten.
    På en herredag i Vadstena den 23 augusti 1521 erkändes Gustav Eriksson av Götalandskapen som Sveriges rikes hövitsman och riksföreståndare. Samtidigt lämnade den regering som tillsatts av Kristian II landet.
    Som Sveriges riksföreståndare var Gustav Eriksson från den 23 augusti 1521 till den 6 juni 1523 då han som bekant blev kung av Sverige. Men det är en annan historia.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv