Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Trogonen: Skogens vackra gnagare

Trogonen – det låter som en utomjording från Star Trek eller Doctor Who. Men, denna familj av något förbisedda fåglar har dock sina rötter mycket fast på planeten jorden. Dessa utsökta fåglar är väl värda en titt.
    Med tanke på att de har funnits i fyrtionio miljoner år är det förvånande att trogonerna är så lite kända. Var fick de sitt konstiga namn ifrån? Dess rötter, som så många andra ord, finns i det grekiska språket. Ordet ”trogon” är grekiska för ”knapra” eller ”gnaga” och refererar till att dessa fåglar gnager hål i träd för sina bon.
    Arterna har sin utbredning i tropiska skogar över hela världen, med den största mångfalden i Central- och Sydamerika. Trogoner har mjuk och ofta färggrann fjäderdräkt och könen är distinkt olikfärgade. De häckar i håligheter i träd och i termitbon. De lägger vita eller pastellfärgade ägg. Deras föda består av insekter och frukt, och deras grova näbbar och små ben återspeglar deras diet och trädlevande levnadssätt. Trots att deras flykt är snabb, färdas de inga längre sträcker och de är alla stannfåglar.
    The Ark in Space: The Trogon: Beautiful Nibblers of the Forest. Många fina bilder.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv