Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

DARPA ska skapa standard för ”rymdinternet”

Bild: DARPA.

Den amerikanska militärens forskninggren DARPA startar program för att utveckla ”översättare” för satelliter i låg omloppsbana och som kallas Space-BACN (Space-Based Adaptive Communications Node).
    Space-BACN strävar efter att skapa en billig, omkonfigurerbar optisk kommunikationsterminal som anpassar sig till de flesta satellitlänkstandarder, och översätter mellan olika satelliter. Det skulle skapa ett ”internet” av satelliter med låg omloppsbana, vilket möjliggör sömlös kommunikation mellan militära/statliga och kommersiella/civila satelliter som för närvarande inte kan prata med varandra.
    DARPA har valt ut team från den akademiska världen och stora och små kommersiella företag som som ska jobba med den första utvecklingen av Space-BACN.
    Mer på DARPA: DARPA Kicks Off Program to Develop Low-Earth Orbit Satellite ‘Translator’.
    DARPA: Space-Based Adaptive Communications Node (Space-BACN).

Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) är en amerikansk federal myndighet som sorterar under USA:s försvarsdepartement. DARPA:s uppdrag är att bedriva och finansiera forskning i syfte att utveckla teknologi för militära ändamål.
    DARPA skapades under kalla kriget som en reaktion på Sovjetunionens rymdprogram Sputnik. Syfte var att skapa en myndighet som kunde bedriva forskning med fokus på den amerikanska militärens framtida och långsiktiga behov. En omtalad produkt av myndighetens forskning är ARPANET, ett distribuerat nätverk av datorer vars idéer till stor del ligger till grund för dagens Internet.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv