Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Långflyttande fjäril hotas av utrotning

Den migrerande monarkfjärilen (Danaus plexippus plexippus) har kommit in på IUCN:s röda lista som hotad. Foto: Joe Schelling.

Den orange-svart-vita flyttande monarkfjärilen är en underart av monarkfjärilen och är kanske mest känd för sin långa årliga flytt. Varje höst flyger fjärilarna tusentals kilometer från häckningsplatser i östra USA och Kanada till Mexiko och Kalifornien. Nu har fjärilen rödlistats av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).
    Monarkfjärilen har påverkats negativt av bland annat klimatförändringarna, och torka och skogsbränder har enligt IUCN lett till att miljontals fjärilar har dött. Sedan 1990-talet har antalet fjärilar minskat med 85 procent enligt forksare.
    IUCN:s rödlista omfattar nu 147 517 arter, varav 41 459 är utrotningshotade. Men det finns också ljuspunkter, bland annat har antalet tigrar i världen, trots tjuvjakt och negativ påverkan på artens livsmiljöer, blivit fler. Enligt IUCN finns det för närvarande mellan cirka 3 700 och knappt 5 600 vilda tigrar i världen, men arten klassas fortfarande som utrotningshotad.
    IUCN: Migratory monarch butterfly now Endangered – IUCN Red List.
    Internationella naturvårdsunionen (IUCN): United for life & livelihoods.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv