Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Forskare: Plantor kan växa i sand från månen

Dag 16 i experimentet fanns det tydliga skillnader mellan plantorna som odlades i månsand (till höger) och i vulkanaska från jorden (till vänster). Foto: Tyler Jones/UF/IFAS.

Om astronauter på framtida månbaser vill ha färsk sallad är det bäst att de inte bara skyfflar in några skopor månsand – regolit – att så sina medhavda frön i. Växter klarar sig nämligen mycket sämre i den än i liknande material från jorden, enligt det första försöket av detta slag.
    Det är forskare vid University of Florida som använde månsand hämtat av astronauterna ombord på Apollo 11, 12 och 17 för 50 år sedan. I sanden sådde de frön av backtrav (Arabidopsis thaliana), en liten blomma som växer och mognar fort, vilket har gjort den populär för växtförsök. Som jämförelse sådde forskarna samma art i vulkaniskt material från jorden som är berett för att likna månsanden. Allt vattnades med näringslösning.
    Man kunde konstatera att växterna klarade sig sämre i månsand än i liknande vulkanisk sand från jorden.
    University of Florida; A first: Scientists grow plants in soil from the moon – med video.
    Forskning & Framsteg: Här odlas grödor i sand från månen.
    Nature; Plants grown in Apollo lunar regolith present stress-associated transcriptomes that inform prospects for lunar exploration – pdf.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv