Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Ett tyg som ”hör” ditt hjärtas ljud

Ett MIT-team har designat ett ”akustiskt tyg”, vävt med en fiber som är designat av ett ”piezoelektriskt” material som producerar en elektrisk signal när den böjs eller deformeras mekaniskt, vilket ger ett sätt för tyget att omvandla ljudvibrationer till elektriska signaler.
Bild: Greg Hren.

Inspirerat av det mänskliga örat omvandlar ett nytt akustiskt tyg hörbara ljud till elektriska signaler. Har du svårt att höra? Vrid bara upp tröjan. Det är tanken bakom ett nytt ”akustiskt tyg” utvecklat av ingenjörer vid MIT och medarbetare vid Rhode Island School of Design.
    Teamet har designat ett tyg som fungerar som en mikrofon och omvandlar ljud först till mekaniska vibrationer, sedan till elektriska signaler, på samma sätt som våra öron hör. Alla tyger vibrerar som svar på hörbara ljud, även om dessa vibrationer är på nanometerskalan – alldeles för små för att normalt kunna kännas av. För att fånga dessa omärkliga signaler skapade forskarna en flexibel fiber som, när den vävs in i ett tyg, böjer sig med tyget som tång på havets yta.
    Fibern är designad av ett ”piezoelektriskt” material som producerar en elektrisk signal när den böjs eller deformeras mekaniskt, vilket ger tyget ett sätt att omvandla ljudvibrationer till elektriska signaler.
    MiT News: A fabric that “hears” your heart’s sounds.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv