Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

James Webb-teleskopets spegel finjusteras

Bild: NASA.

James Webb-teleskopet fortsätter sin färd mot slutmålet Lagrangepunkt L2, Snart har färden avverkar cirka 85 procent av sträckan efter 18 dagars färd.
    Efter att de primära spegelvingarna är helt utplacerade och låsta, men de enskilda spegelsegmenten är fortfarande i konfigurationsläge. Den operationen är en aktivitet under flera dagar och i flera steg för att aktivera och flytta vart och ett av de 18 primära spegelsegmenten och den sekundära spegeln från sin förvarade startplats till en position för inriktning.
    De 18 primära spegelsegmenten och sekundärspegeln är justerbara via sex ställdon som är fästa på baksidan av varje spegel. De primära spegelsegmenten har också ett extra ställdon i mitten som justerar dess krökning. Teleskopets ”tertiära” spegel förblir stationär. De primära och sekundära spegelsegmenten kommer att röra sig totalt 12,5 mm, i små steg, under loppet av cirka10 dagar för att slutföra varje segments utplacering.
    Efter att alla individuella justeringar av spegelsegment har slutförts, börjar den detaljerade optiska spegelinriktningsprocessen som är en cirka 3 månader lång process. Parallellt, när temperaturen svalnat tillräckligt, kommer instrumentteamet att slå på sina instrument och påbörja varje instruments idrifttagning.
    NASA: Where is Webb?

Jag reserverar mig för eventuella stavfel/slarvfel. Ser fortfarande tyvärr dubbelt tidvis, men det är trots allt något bättre i dag så det verkar gå åt rätt håll.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv