Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

James Webb-teleskopets spegel fullt utfälld

James Webb-teleskopets
spegel fullt utfälld.
Bild: NASA.

Det sista, avgörande och svåra steget för att slå ut i rymden är nu avklarat. Teleskopet James Webb har fällt ut de sista spegelsegmenten och spegeln är nu i det närmaste klar att fånga rymdens tidigaste hemligheter.
    Webb kommer att fortsätta resan till den andra Lagrange-punkten (L2) i ytterligare en tid, där kommer teleskopet att gå in i en stor bana runt L2-punkten. De följande fem månaderna kommer att användas för att kyla ned teleskopet till driftstemperatur, finjustera spegelinriktningen och kalibrera instrumenten.
    Teleskopet klarar observationer i större delen av det infraröda ljusspektrumet än föregångaren Hubble. Upplösningen blir högre och forskarna kan se fram mot ny information om de första stjärnorna och galaxerna.
    NASA: Where is Webb?
    Flickr/NASA: The Story of Webb, 27 foton om teleskopet framtagning.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv