Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Londons ölflod 1814

Depiction of Giant Vat. From Old Books.

De flesta industriutsläpp är farliga på grund av trafikstörningar eller det giftiga för naturen hos det som spills ut. Även om översvämningar är farliga, har industriolyckor sällan tillräckligt med vätska för att dränka någon. Men ölfloden i London 1814 dränkte inte bara människor, den största faran var den rena explosiviteten i bryggeriets misslyckande.
    Horse Shoe Brewery var ett av Londons största bryggerier. Man deltog i en omgång av ”one-upmanship” (konsten eller praxis att successivt överträffa en konkurrent) för att se vem som kunde ståta med de största öljäsningskärlen.
    Dessa allt större kärl var gjorda av trä och hölls samman av järnband. ”Hästskobryggeriets” största kar rymde 18.000 fat öl. När det plötsligt misslyckades den 17 oktober var kraften tillräckligt stor för att förstöra kärlen bredvid. Tillsammans skickade de 323.000 kejserliga liter svallande öl, tillräckligt med kraft för att bryta igenom bryggeriets tegelvägg och in i grannskapet. Åtta kvinnor och barn dödades i den hemska olyckan.
    Läs en redogörelse för ölfloden på Amusing Planet.
    Amusing Planet: The London Beer Flood of 1814.
    History Collection: Death by Beer: The London Beer Flood of 1814.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv