Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Det gamla tyget som ingen vet hur man gör

För nästan 200 år sedan var Dhaka-muslin det mest värdefulla tyget på planeten. Sedan försvann det helt. Hur hände det? Och kan vi ta tillbaka det?
    I slutet av 1700-talets Europa ledde ett nytt mode till en internationell skandal. Faktum är att en hel samhällsklass anklagades för att uppträda offentligt naken.
    Det skyldiga var Dhaka-muslin, ett dyrbart tyg importerat från staden med samma namn i det som nu är Bangladesh, då i Bengalen. Det var inte som dagens muslin. Det tillverkades via en utarbetad, 16-stegs process med en sällsynt bomull som bara växte längs stranden av den heliga Meghna-floden, ansågs tyget vara en av tidens stora skatter. Det hade ett verkligt globalt beskydd, som sträckte sig tillbaka tusentals år – det ansågs värt att klä statyer av gudinnor i antikens Grekland, otaliga kejsare från avlägsna länder och generationer av lokala mogulkungligheter.
    BBC Future: The ancient fabric that no one knows how to make.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv