Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Extremt sällsynt jättemanet hittades på 990 meters djup i Monterey Bay

Denna spöklika jätte är en sällsynt syn. Men i november 2021 såg forskare från MBARI (Monterey Bay Aquarium Research Institute) denna gigantiska fantommanet (Stygiomedusa gigantea) på 990 meters djupt i Monterey Bay, en bukt i Stilla havet som ligger vid kusten av den amerikanska delstaten Kalifornien, söder om San Francisco.
    Disken för denna djuphavsinvånare är mer än en meter tvärs över och har fyra bandliknande mun- (eller mun)armar som kan bli mer än 10 meter i längd. MBARI har loggat tusentals dyk, men de har bara sett denna spektakulära art nio gånger.
    Läs mer om jättemaneten på MBARI: Giant phantom jelly – bilder och fler videor.

Stygiomedusa gigantea är en manetart som först beskrevs av Browne 1910. Stygiomedusa gigantea ingår i släktet Stygiomedusa och familjen Ulmaridae.
    Exemplar med en disk vars diameter mätt 140 cm har hittats men vanligen ligger storleken mellan 50 och 100 cm. Maneten saknar tentakler längs kanten på disken men har ett antal armar fästa vid mitten av kroppen som hjälper till att fånga in föda, dessa kan nå en längd på uppåt 11 meter. Färgen varierar mellan mörk rödbrun och plommonfärgad.

Källa: Wikipedia.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv