Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

De färgade småstenarna vid Lake McDonald

Färgglada stenar i sjön. Foto: Jinrui Qu.

I Glacier National Park, i den amerikanska delstaten Montana, på gränsen till Kanada, finns mer än 700 sjöar, även om endast 131 av dessa sjöar har namn. Cirka 200 sjöar är över fem hektar stora, och ett dussin av dem överstiger tusentals hektar, vilket är ovanligt för bergssjöar. Dessutom är vattnet i sjöarna anmärkningsvärt klart. Detta beror på de låga temperaturerna under året som hindrar tillväxten av plankton. Det är inte ovanligt att se detaljer på botten av sjöarna på djup ner till 10 meter eller mer.
    En av de mest slående egenskaperna hos några av dessa sjöar är närvaron av en mängd olikfärgade stenar och småsten precis under vattenytan och vid stränderna. Stenarna varierar i färg från mörkröd till rödbrun och från grön till blå. Färgade småsten ses i överflöd på stranden av Lake McDonald på den västra sidan av parken. Lake McDonald är den största av sjöarna i Glacier National Park med en yta på 6.823 hektar. Det är också den längsta, över 15 km, samt den djupaste sjön med 141 meter.
    Amusing Planet: The Colored Pebbles of Lake McDonald.
    National Park Service: Glacier National Park.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv