Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Religionens utveckling

Klicka på bilden för större format!

Var kom religionen först ifrån, och hur kan vi förklara varför människor verkar så dras till religiösa idéer?
    Att förstå människans benägenhet att vara religiös är en central uppgift. Att leva med gudar och skapa liv kring utarbetade ritualer och metoder är utbrett och tills nyligen universellt. Om det inte är universellt nu väcker det frågor om vad som har förändrats och vad som kan gå förlorat.
    Det kommer dock inte som någon överraskning att frågan om religionens ursprung är omtvistad. Konflikten och debatten fokuserar ofta på evolutionära konton. Faktum är att det nu finns dussintals darwinistiska förslag som utger sig för att förklara människors religiösa sinne och beteende i vetenskapliga termer. Tills nyligen har de flesta fallit i ett av två läger.
    ’THEOS’: The evolutionary origins of religion.
    BBC Future: How and why did religion evolve?
    Max Planck Institute: Evolution of Religion.
    Bilden ovan I större format.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv