Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Längste mannen i historien –
ca 1935

Robert Wadlow med sina normalstora föräldrar och syskon. Foto: Steve Cox.

Robert Pershing Wadlow (22 februari 1918 – 15 juli 1940), även känd som Alton Giant and the Giant of Illinois, var en amerikansk man som var den längsta personen i nedtecknad historia som det finns obestridliga bevis för.
    Wadlows längd blev 2,72 meter medan hans vikt nådde 199 kg vid hans död vid 22 års ålder. Hans storlek och fortsatta tillväxt i vuxen ålder berodde på hypertrofi i hypofysen, vilket resulterar i en onormalt höga nivåer av humant tillväxthormon. Inte ens vid tiden för hans död fanns det några tecken på att tillväxten tagit slut.
    Twisted Sifter: A Photo of the Tallest Man in Recorded History with His Family ca 1935.
    Wikipedia: Robert Wadlow.
    Wikipedia: Hypertrofi.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv