Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Den antarktiska isfiskens överlevnadstaktik

Chionodraco hamatus. Foto: Marrabbio2 / Wikimedia Commons.

Hur överlever man den antarktiska kylan? Sälar utvecklar ett tjockt lager av fett. Pingviner kombinerar fett, fjädrar och vanan att hålla ihop i stort antal. Människor bygger vetenskapsstationer med värmare. Men den antarktiska isfisken (Channichthyidae) är kallblodig och använder en riktigt konstig alternativ anatomi. Det är det enda kända ryggradsdjuret som inte har hemoglobin i blodet! Isfiskens blod är nästan klart.
    Det som fiskens blod innehåller är organiskt frostskyddsmedel. Den har unika och specifika proteiner som sänker vattnets fryspunkt, så varken blodet eller fiskens vävnader kommer att utveckla iskristaller. Inspirerat av isfisken utvecklade ett livsmedelsföretag en jäst som producerar samma frysskyddsproteiner och använder den i glass!
    Hur får isfisken syre till sina vävnader utan hemoglobin? Lyckligtvis rymmer vattnet i Antarktiska oceanen mer syre än varmare vatten. Fisken har inga fjäll, så den absorberar en del genom sin hud. Den har också ett hjärta som är fyra gånger så stort som det hos fiskar av liknande storlek.
    Läs mer på Atlas Obscura: The Evolutionary Quirk That Allows Antarctica’s Icefish To Survive Extreme Cold.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv