Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Norsk djävulsvägg avslöjad som falsk

I en liten by i södra Norge finns en kyrkvägg fylld med tusentals små demoner, men det är inte det konstigaste med Norges störande demonmur.
    Fram tills nu har man trott att en präst på 1600-talet målade 2.800 djävulsansikten, masker, djur och andra mystiska väsen på kyrkväggen i norska Sauherad kyrka. Men, samtidigt var det något som inte stämde.
    Väggen har alltid varit ett mysterium, man har inte hittat något liknande eller kunnat placera in den i ett kulturhistoriskt sammanhang, enligt Norska institutet för kulturminnesforskning, (NIKU).
    Man frågade sig också varför det inte fanns några skador på kalkmåleriet i den gamla medeltidskyrkan. Nu visar det sig att djälvulsmotiven inte heller fanns i de ursprungliga färgsporerna. Susanne Kaun har nu tillsammans med kollegan Elisabeth Andersen avslöjat att demonväggen i själva verket bara är 80 år gammal. Den är målad av konservatorn Gerhard Gotaas, som restaurerade väggen 1940. Varför han gjorde det är oklart.
    Atlas Obscura: The Curious Case of Norway’s Disturbing Demon Wall.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv