Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Frank Lloyd Wrights sista hem är till salu

Norman Lykes Residence är ett futuristiskt cirkulärt hem i öknen i Arizona.

Norman Lykes Residence var det sista huset som Frank Lloyd Wright ritade, som startades av arkitekten 1959 och slutfördes efter hans död av John Rattenbury 1967. Det cirkulära Arizona-”solhuset” säljs nu för enorma $ 7,95 miljoner (drygt 68 miljoner svenska kronor).
    Det spiralformade hemmet efterliknar den omgivande steniga terrängen i sin siluett och färgpalett och består av en rad koncentriska cirklar. Fönster och skåp följer byggnadens kurvor, medan innerväggar är en blandning av mahogny och exponerat tegel.
    Frank Lloyd Wright designade ursprungligen Phoenix-fastigheten med fem sovrum, men på 1990-talet kombinerades de två minsta sovrummen för att skapa en stor svit. Som med alla arkitektens projekt designades möbler och skåp skräddarsydda.
    The Spaces: Frank Lloyd Wright’s last home is for sale.
    Svenska Dagbladet: 8 av Wrights byggnader har blivit världsarv.
    Populär Historia: Arkitekten Frank Lloyd Wright.

Frank Lloyd Wright, ursprungligen Frank Lincoln Wright, född 8 juni 1867 i Richland Center, Richland County, Wisconsin, död 9 april 1959 i Phoenix, Arizona, var en amerikansk arkitekt.
    Arkitekturens inriktning under 1900-talets båda första decennier motsvarade på många sätt de övriga konstarternas, dock med ett undantag. USA intog för första gången en central position genom de byggnader som ritades av Frank Lloyd Wright, den dittills främste amerikanske arkitekten.

Källa: Wikipedia.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv