Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Skulpturträdgården Veijo Rönkkönen

Veijo Rönkkönen arbetade i ett pappersbruk i Parikalla, Finland. Han var också konstnär, men sålde aldrig sina verk. Han tillverkade betongskulpturer som med tiden blev cirka 500 figurer, alla avskilda i skogen runt hans hem.
    Rönkkönens skulpturer är inte helt verklighetstrogna, men inte heller abstrakta. De skildrar människor som gör alla typer av vardagliga aktiviteter. Det största antalet av dem liknar en ung Rönkkönen som gör yogaställningar. Konstnären skulle ibland lägga konstiga saker till skulpturerna, som högtalare inuti så att de kunde producera ljud eller mänskliga tänder.
    Han arbetade med dessa skulpturer i 50 år fram till sin död 2010. Han ställde aldrig ut dem eller sökte berömmelse för sina konstverk. Faktum är att han var ganska blyg och excentrisk, men om någon kom på besök kunde han visa dem.
    Skulpturträdgården Veijo Rönkkönen är nu öppen för allmänheten. De cirka 500 ”människorna” imponerar på upp till 25.000 besökare om året – som läskiga, roliga, skrämmande, nyckfulla, mystiska eller spöklika.
    Atlas Obscura: Veijo Rönkkönen Sculpture Garden.
    Cracked: 5 Creepy But Impressive Hobbies People Devoted Themselves To.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv