Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Lundaforskare namnger ryskt fiskfossil efter brittisk heavy metal-gitarrist

Ett fossil efter en nyupptäckt konodontart har nu uppkallats efter Black Sabbath-gitarristen Tony Iommi. Modell och Foto: Esben Horn.

I en ny studie presenterar en grupp heavy metal-bitna geologiforskare vid Lunds universitet tre nyupptäckta arter av konodonter, en sorts käklösa urtidsfiskar. En av arterna har fått namnet Drepanoistodus iommii – en hommage till Black Sabbath-gitarristen Tony Iommi.
    För cirka 470 miljoner år sedan simmade ålliknande fiskar omkring i den Baltoskandiska bassängen – ett grunt hav som täckte delar av dagens Skandinavien och Baltikum. Fiskarna tillhörde djurgruppen konodonter som idag är en viktig fossilgrupp med ett tusental kända arter. Konodonterna används bland annat till så kallad biostratigrafi – en dateringsmetod för att bestämma sedimentära bergarters ålder.
    Lunds universitet: Lundaforskare namnger ryskt fiskfossil efter brittisk heavy metal-gitarrist.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv