Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Polsk domstol: Vi kan strunta i EU-rätten

Polens författningsdomstol avvisar en av EU-samarbetets mest grundläggande rättsliga regler. Beslutet möts av massiv kritik runt om i EU.
    Polens nationalkonservative premiärminister Mateusz Morawiecki bad i våras landets författningsdomstol utreda huruvida polsk rätt står över EU-rätt. Enligt EU:s fördrag, som Polen bundit sig att följa, har EU-rätten företräde och tvister avgörs slutligen i EU-domstolen.
    Men författningsdomstolen, som av kritiker ses som en juridisk förlängning av regeringspartiet Lag och rättvisa, kom på torsdagen fram till att vissa delar i EU-fördraget är oförenliga med Polens författning. En av dessa är domstolsväsendets uppbyggnad.
    Europaportalen: Polsk domstol: Vi kan strunta i EU-rätten.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv