Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Nobels fredspris 2021

Maria Ressa och Dmitry Andreyevich Muratov. Illustration: Niklas Elmehed, Nobel Prize Outreach.
Den Norske Nobelkomite har bestemt at
Nobels fredspris 2021 skal gå til
Maria Ressa og
Dmitrij Muratov
for deres innsats for ytringsfrihet, som er en forutsetning for demokrati og varig fred.
Ressa og Muratov får prisen for sin modige kamp for ytringsfrihet i Filippinene og Russland. De er samtidig representanter for alle journalister som står opp for dette idealet i en verden der demokrati og pressefrihet har stadig trangere kår.
Maria Ressa bruker ytringsfriheten til å avsløre maktmisbruk, voldsbruk og en autoritær utvikling i sitt hjemland Filippinene. I 2012 var hun med å etablere Rappler, et internettbasert mediehus for undersøkende journalistikk, som hun fortsatt leder. Som undersøkende journalist og Rappler-sjef har Ressa markert seg som en uredd forsvarer av ytringsfriheten. Rappler har rettet kritisk søkelys på Duterte-regimets omstridte drapskampanje mot narkotika. Tallet på drepte er så høyt at kampanjen har preg av krigføring mot eget folk. Ressa og Rappler har videre dokumentert hvordan sosiale medier brukes til å spre falske nyheter, trakassere meningsmotstandere og manipulere det offentlige ordskiftet.
Dmitrij Andrejevitsj Muratov har i en årrekke forsvart ytringsfriheten i Russland under stadig mer krevende forhold. I 1993 var han med å grunnlegge den uavhengige avisen Novaja Gazeta. Siden 1995 har han vært avisens sjefredaktør i til sammen 24 år. Novaja Gazeta er den mest uavhengige og prinsipielt maktkritiske avisen i dagens Russland. Ved sin faktabaserte journalistikk og faglige integritet har avisen blitt en viktig kilde til informasjon om lite omtalte og kritikkverdige sider ved det russiske samfunn. Siden oppstarten i 1993 har Novaja Gazeta publisert kritiske artikler om alt fra korrupsjon, politivold, urettmessige arrestasjoner, valgfusk og «trollfabrikker» til bruk av russiske militære styrker i og utenfor Russland.
Maria Ressa – The Nobel Peace Prize 2021
Born: 2 October 1963, Manila, Philippines
Prize motivation: ”for their efforts to safeguard freedom of expression, which is a precondition for democracy and lasting peace.”
Dmitry Andreyevich Muratov – The Nobel Peace Prize 2021
Born: 1961, Kuybyshev (now Samara), USSR (now Russia)
Prize motivation: ”for their efforts to safeguard freedom of expression, which is a precondition for democracy and lasting peace.”
Läs mer på The Nobel Prize: Nobels Fredspris for 2021.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv