Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

NASA:s ”Armageddon” ska försöka ändra asteroidkurs

Schematisk bild DART-uppdraget visar påverkan på månen av asteroiden (65803) Didymos.
Bild: NASA/Johns Hopkins Applied Physics Lab.

Snart kommer NASA att skicka upp två satelliter i uppdraget DART (Double Asteroid Redirection Test), ett uppdrag som ska försöka få en asteroid att ändra kurs.
    Satelliterna ska bege sig till asteroidsystemet Didymos som består av huvudasteroiden Didymos, som är cirka 780 meter bred, och den mindre asteroiden Dimorphos, som är cirka 160 meter bred. DART:s huvudsatellit kommer sedan att störta mot Dimorphos med en hastighet på cirka 24.000 kilometer i timmen och man tror att detta kan få Dimorphos att ändra sin omloppsbana runt Didymos.
    Satelliten LICIACube (Light Italian Cubesat for Imaging of Asteroids), utvecklad tillsammans med Italiens rymdmyndighet, kommer att observera det hela och samla in data om hur mycket Dimorphos omloppsbana förändras.
    Läs mer på NASA: Double Asteroid Redirection Test (DART) Mission.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv