Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Nobelpriset i litteratur år 2021

Abdulrazak Gurnah. Illustration: Niklas Elmehed, Nobel Prize Outreach.
Svenska Akademien:
Nobelpriset i litteratur år 2021 tilldelas
romanförfattaren Abdulrazak Gurnah,
född på Zanzibar och verksam i England,
”för att kompromisslöst och med stor medkänsla ha genomlyst kolonialismens verkningar och flyktingens öde i klyftan mellan kulturer och kontinenter”.
Abdulrazak Gurnah debuterade 1987 med romanen ”Memory of Departure”. Genombrottet kom 1994 med romanen ”Paradiset” som nominerades till Bookerpriset och Whitbread Prize for fiction. Han har gett ut åtta böcker. Två av hans böcker är översatta till svenska, ”Paradiset” och hans senaste roman ”Den sista gåvan” som kom ut 2015.
    ”Paradiset” handlar om den fattige tolvårige Yusuf som säljs som slavarbetare av sin egen farbror Aziz . Han arbetar i flera år med att anlägga en vacker och isolerad trädgård. När han är 17 år tar Aziz med honom på en resa som blir svår och farlig. ”By the Sea” (2001) handlar om en asylsökande i England. Romanen ”Desertion” kom 2005.
Gurnah föddes 1948 och växte upp på ön Zanzibar i Indiska oceanen men anlände till England som flykting i slutet av 1960-talet. Han har gett ut åtta romaner och ett antal noveller. Temat för flyktingens störning sträcker sig genom hans arbete.
    Förutom författare är han litteraturkritiker, som undervisar i litteraturvetenskap med inriktning på postkoloniala författarskap vid University of Kent i Canterbury.
Verk på svenska
”Paradiset” / översättning av Helena Hansson. – Lund : Celander, 2012. – Originaltitel: ”Paradise”.
”Den sista gåvan” / översättning av Helena Hansson. – Lund : Celander, 2014. – Originaltitel: ”The Last Gift”.
Läs mer på The Nobel Prize: Nobelpriset i litteratur år 2021 – Pressmeddelande.
    The Nobel Prize: Biobibliografisk notis.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv