Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Marcel Proust 150 år

Madeleinekakan är länken till minnet av det tidigare livet i Marcel Prousts ”På spaning efter den tid som flytt”.

I dag är det 150 år sedan författaren Marcel Proust föddes i Paris (10 juli 1871). Fadern var en förmögen läkare.
    Marcel Proust fick god utbildning i skolan vid Sorbonne och vistades på somrarna i IlliersCombray” i romanerna) nära Chartres. Från barndomen led han svårt av astma och levde, överkänslig som han var, efter moderns död 1905 nästan ständigt i ett ljudisolerat sjukrum i Paris, arbetande på sitt väldiga verk.

Prousts huvudverk, och ett av den franska 1900-talslitteraturens största skapelser, är romansviten ”À la recherche du temps perdu” – ”På spaning efter den tid som flytt”. Romansviten blev fullbordad strax före hans död och omfattar nära 4.000 sidor – sju delar. Den präglas av en minutiöst detaljrik psykologi, en musikaliskt flytande, omständlig stilkonst och har en höjdpunkt i den poetiskt finstämda barndomsskildringen som inleder verket.
    Har du läst, eller åtminstone inlett läsningen av, ”På spaning efter den tid som flytt” har du säkert stiftat bekantskap med madeleinekakan, eller ”gâteau à la Madeleine”, som den heter på franska. Bakverket dyker upp i början av första delen. Kakan, blött i en kopp lindblomste, är länken till minnet av det tidigare livet.
    Marcel Proust avled 1922.
    Marcel Proust-sällskapet.
    Wikipedia: Marcel Proust.
    Wikipedia: På spaning efter den tid som flytt.
    Kak- o Bakhistoriska bloggen: Månadens bakverk – Madeleinekaka 1913.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv