Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Tillverkning av kinesiskt rispapper med traditionella metoder

Xuanpapper eller shuenpapper eller rispapper, är ett slags papper med ursprung i det antika Kina som används för att skriva och måla. Xuanpapper är känt för att vara mjukt och fint strukturerat, lämpligt för att förmedla det konstnärliga uttrycket för både kinesisk kalligrafi och målning. Xuanpapper har stor draghållfasthet, slät yta, ren och mjuk struktur, stor motståndskraft mot veck, mal och mögel.
    Majoriteten av gamla kinesiska böcker och målningar av kända målare som överlevt fram till idag är väl bevarade på xuanpapper. Sättet att göra xuanpapper är extremt komplicerat och kräver mycket skickliga arbetare som behöver öva i flera år.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv