Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Utdöende – En dronts guide

Arter utrotas, så mycket vet vi. Ändå är utrotningens historia kanske inte något som vi ägnar så mycket uppmärksamhet åt. Denna underbara animation, regisserad och designad av Åsa Lucander, berättar historien om utrotning ur ett mänskligt historiskt perspektiv. Det finns några fantastiska anekdoter att få under dessa fyra minuter, som att ingen insåg att den stackars gamla dronten hade dött ut förrän efter händelsen.
    Finlandssvenska Åsa Lucander har jobbat i Storbritannien som animatör och regissör i flera år. Dem här videon gjordes för BBC och sändes ursprungligen i en show som heter Science Club. Showen väckte frågor som huruvida det är en bra idé för oss att försöka kontakta utomjordingar, varför cykeln har förbättrat det mänskliga immunsystemet mer än något läkemedel i historien och många fler. Vem sa att vetenskap inte kunde populariseras?
    Dront (Raphus cucullatus) är en utdöd flygoförmögen fågel som var endemisk för ön Mauritius, öster om Madagaskar i Indiska oceanen. Drontens närmsta släkting var den likaså utdöda rodriguessolitären, och dessa två arter anses nu vara en del av familjen duvor. Den närmaste nu levande släktingen är nikobarduvan.
    Wikipedia: Dront.
    Wikipedia: Rodriguessolitär.
    Wikipedia: Nikobarduva.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv