Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Guaraná: Amazonas ätbara ögon

Djupt i hjärtat av Amazonas, i flodstaden Maués, växer det en frukt som du kanske aldrig har hört talas om. Guaraná växer på andra ställen, men Maués är hjärtat i produktionen, eftersom guaraná inte bara är en värdefull frukt som görs till en daglig drink, det är en turistattraktion. De har till och med en årlig guaraná-festival.
    Guaraná innehåller höga nivåer av koffein – upp till fyra gånger så mycket som kaffebönor, liksom andra psykoaktiva stimulanser (inklusive saponiner och tanniner) förknippade med förbättrad kognitiv prestanda. Och många forskare undersöker dess potential i förebyggande av hjärt-kärlsjukdomar, som ett antiinflammatoriskt, antioxidant, antidepressivt medel, tarmregulator och till och med ett afrodisiakum.
    Maués kan kallas ”guaranálandet” men fruktens historia är äldre än staden. Ursprungsbefolkningen Sateré-Mawé har odlat guaraná i sina förfädersskogar i närheten i årtusenden. Det var deras förfäder som odlade arten, lärde sig dess egenskaper och utformade de bästa odlings- och bearbetningsteknikerna.
    Guaraná har en traditionell ursprungshistoria som, ja, involverar en ögonglob och långvariga traditioner för hur man förbereder och konsumerar den. Men det är också en moneymaker som jobbar sig in i sydamerikansk läsk. Det kan till och med förlänga livslängden. Läs om guaraná och vad det betyder på BBC Travel.
    BBC Travel: Guaraná: The edible ’eyes of the Amazon’.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv