Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Bastiljens elefant

Det var ett avgörande ögonblick i fransk historia när det ökända fängelset som kallades Bastiljen stormades 1789. Bastiljen förstördes, men platsen i centrala Paris förblev viktig för Frankrikes folk. Vilken typ av monument skulle placeras där? I 32 år var det en enorm elefant.
    När Bastiljen föll i juli 1789 och därefter rivdes diskuterades vad som skulle ersätta det tidigare fängelset. Det beslutades att området skulle bli ett torg som firade friheten och en kolonn skulle byggas. En grundsten lades men kolonnen materialiserades aldrig. I stället byggdes en fontän 1793 som med den egyptiska guden Isis med vatten som rinner från hennes bröst. Men Napoleon hade mer grandiosa planer. År 1810 förordnade kejsaren att en ny fontän skulle uppföras i form av en elefant, en som skulle vara heroisk och förtjusande för alla som såg den.
    Napoleons vision var att elefanten skulle vara gjord av brons och gjutas av kanonerna han hade tagit från fiender. Men Napoleon skulle bara ha makten några år till, och det blev undergången för elefantmonumentet, även om det överlevde honom under en tid.
    Amusing Planet: Elephant of The Bastille.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv