Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Mistel

Mistel (Viscum album) är en halvparasitisk trädlevande blomväxt. Klicka på bilden för större format!

Misteln är en fridlyst växt i Sverige, man får inte plocka mistel eller skada dess värdträd. Misteln växer på många platser runtom i Mälardalen och särskilt många runt om i Västerås. Misteln är Västmanlands landskapsblomma.
    Misteln har använts som bot mot både ensamhet och barnlöshet. Och det är i denna kontext traditionen med att kyssas under misteln hör hemma. Sedan brittiskt 1700-tal måste en kvinna som befinner sig under en mistel, samtidigt som en man, ge honom en kyss. Detta som ett sätt att skydda sig mot att behöva leva ett helt liv som ogift. Kyssen under misteln skulle helt enkelt leda till bröllop.
    Men innan ni börjar kyssas under mistlar kan det vara bra att ägna en tanke åt den amerikanske läkarens, professor F. Strongs varnande uppmaning: Han har räknat ut att kyssen kan vara rent av livsfarlig. Den kan vara farlig på annat sätt också, i den nordiska mytologin berättas hur Balder blev dödad av en pil gjord av mistel.
    Naturvårdsverket: Mistel.
    Större bild på misteln ovan som finns cirka 200 meter söder om min bostad.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv