Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Perseverance har skapat syre på Mars

Tekniker vid NASAs Jet Propulsion Laboratory sänker instrumentet (MOXIE) i Perseverance.
Foto: NASA/JPL-Caltech.

NASA har lyckats att omvandla koldioxiod till syre på Mars. Det är rovern Perseverance som har omvandlat koldioxid i Mars atmosfär till syre. Det är första gången det utförts på en annan planet enligt NASA.
    Syre finns naturligt även i Mars atmosfär, men bara med omkring 0,13 procent, jämfört med 21 procent här på jorden. Koldioxid finns det däremot gott om på den röda planeten, hela 96 procent.
    Den gyllene boxen (bilden), stor som ett bilbatteri, som användes kallas för Moxie (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment). Boxen väger 17 kilo och kan producera tio gram syrgasmolekyler i timmen, genom att med hjälp av elektricitet dela koldioxidmolekyler, som består av en kolatom och två syreatomer. Nasa jämför tekniken med att maskinen skapar syre på samma sätt som ett träd.
    NASA: NASA’s Perseverance Mars Rover Extracts First Oxygen from Red Planet.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv