Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Hur låter det på Mars? Snart får vi veta

Foto: NASA/JPL-Caltech.

Snart landar NASA:s nästa Mars-rover Perseverance på Mars, närmare bestämt den 18 februari om allt går som beräknat. Det är den första farkosten som är försedd med mikrofoner. Så snart kommer vi få lyssna på hur det låter på Mars.
    Sannolikt är det rätt tyst på den röda planeten.De ljud som mikrofonerna spelar in kommer antagligen från olika typer av väder samt när Perseverance förflyttar sig eller utför någon annan uppgift. Forskaren Katherine Wu från Harvard University skriver:

The atmosphere of Mars isn’t particularly friendly…This combination is the opposite of the hot, thick air on Venus, and our voices would have a lower pitch due to the icy temperatures and huskier from the slower speed of sound… that is, if we could hear them at all. On Mars, sound would travel at a lower speed through much more absorptive gas. You could be standing thirty feet from a shrieking banshee and hear next to nothing.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv