Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Sydkoreas artificiella sol satte rekord

Foto: National Research Council of Science & Technology.

Forskare vid sydkoreanska National Fusion Research Institute (NFRI) har satt världsrekord i hur lång tid en så kallad ”artificiell sol” brunnit på jorden då deras KSTAR (Korea Superconducting Tokamak Advanced Research) brann i 20 sekunder.
    Unders försöket simulerades samma typ av fusion som sker inuti solen och man uppnådde en värme på 100 miljoner grader. Ett framtida mål att kunna vara igång i fem minuter vilket man hoppas kunna uppnå till 2025. Den framtida visionen är fusionskraftverk, en typ av kärnkraftverk som inte lämnar radioaktiva ämnen som traditionella kärnkraftverk gör.
    PhysOrg: Korean artificial sun sets the new world record of 20-sec-long operation at 100 million degrees.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv