Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

ISS-spindlar bygger nät i tyngdlöshet

Tigerspindel (Trichonephila plumipes). Foto: Wikimedia Commons / Richard Fuller, cc.

När du rengör spindelnät från hörnen hemma kan du trösta dig med att ISS också har spindlar. Det är ”experimentella” spindlar som medvetet tagits ombord för att se hur rymdförhållandena påverkar nätbyggandet.
    Faktum är att spindlar har flugit ut i rymden i mer än tio år, men nu verkar det som om det finns ett genombrott i förståelsen för hur klotspindlar bygger sitt nät i mikrogravitation. Från forskningsdokumentet:

Under natural conditions, Trichonephila spiders build asymmetric webs with the hub near the upper edge of the web, and they always orient themselves downwards when sitting on the hub whilst waiting for prey. As these asymmetries are considered to be linked to gravity, we expected the spiders experiencing no gravity to build symmetric webs and to show a random orientation when sitting on the hub. We found that most, but not all, webs built in zero gravity were indeed quite symmetric. Closer analysis revealed that webs built when the lights were on were more asymmetric (with the hub near the lights) than webs built when the lights were off. In addition, spiders showed a random orientation when the lights were off but faced away from the lights when they were on. We conclude that in the absence of gravity, the direction of light can serve as an orientation guide for spiders during web building and when waiting for prey on the hub.

Det verkar som i avsaknaden av tillräcklig tyngdkraft såg spindlarna ljuskällan som en ersättning för ”upp”. Läs en kortversion av studiens resultat, plus en titt på tidigare experiment med spindlar i rymden på Gizmodo.
    Gizmodo: Space Station Spiders Found a Hack to Build Webs Without Gravity.
    Springer Link: Spiders in space – orb-web-related behaviour in zero gravity.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv