Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Mälardalens högskola blir universitet

Entré campus Västerås. Foto: Jonas Bilberg.

När statsminister Stefan Löfven var på besök i Västerås för två år sedan lovade han att Mälardalens högskola skulle bli ett tekniskt universitet.
    Nu har Matilda Ernkrans, ”minister för högre utbildning och forskning”, vid en digital presskonferens meddelat att Mälardalens högskola blir ett universitet den 1 januari 2022.
    Västerås, tillsammans med Eskilstuna, blir alltså ”universitetsstäder” 2022 vilket väl får ses som en liten statusförhöjning(!). Då borde väl MDH byta namn till MDU (Mälardalens universitet).
    MDH: Regeringen föreslår MDH som Sveriges nästa universitet.
    Regeringskansliet: Ett nytt universitet i Mälardalen.

Citat från ABB Citat från Västerås stad
Dennis Helfridsson, VD ABB Sverige:
    – Beslutet att uppgradera Mälardalens högskola till universitet är otroligt glädjande och efterlängtat för oss på ABB och för regionen. Det är ett styrkebesked och ett kvitto på att vi driver effektiv samverkan mellan akademi, näringsliv och politik i Västerås, säger Dennis Helfridsson, vd för ABB Sverige.
    – Industrin i Mälardalen har en enorm potential när det gäller omställningen till ett hållbart samhälle med ökat fokus på elektrifiering och automation. I denna utveckling spelar Mälardalens högskola en väldigt viktig roll och en uppgradering till universitet innebär större möjligheter för regionen att attrahera utländska forskare, ökad kapacitet för nya gemensamma och världsledande forsknings- och utvecklingsprojekt, och bättre förutsättningar för att möta kompetensbristen inom avancerad industri i Sverige.
Staffan Jansson, kommunstyrelsens ordförande:
    – Ett oerhört glädjande besked från regeringen. Att Mälardalens Högskola får universitetsstatus har länge varit en prioriterad strategisk fråga för Västerås. Jag ser den här propositionen som en historisk milstolpe som kan innebära helt nya möjligheter att utveckla kommunen och hela Stockholm-Mälarregionen.

Helene Öhrling, stadsdirektör:
    – Idag gläds vi mycket åt det här beskedet! Det är ett viktigt steg på vägen mot att äntligen bli universitet. Vi har en högskola att redan idag vara stolta över och som betyder mycket för Västerås, Eskilstunas och hela regionens utveckling. Jag tycker att det är tid för nästa steg nu. Därför känns det väldigt roligt att idag få ta emot beskedet att den här frågan nu finns med i forskningspropositionen och därmed kan bli verklighet inom en inte allt för avlägsen framtid. Att högskolan blir universitet skulle innebära mycket för vår stad, inte minst när det gäller näringslivets kompetensförsörjning. Men jag är också övertygad om att det skulle också bli ännu mer attraktivt att flytta hit, studera, arbeta, investera och etablera verksamhet här i regionen.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv