Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

En vinterblandning

»Åhrsta i forna dagar, med gafveln af det hus, som ansågs qvarstått sedan Birger Jarls tid. Efter en å egendomen förvarad gammal oljemålning.« –– Träsnitt i Ny Illustrerad Tidning 1868.

För Märta Helena Reenstierna, och framförallt för hennes drängar och pigor, var december en lång och arbetsam tid. I Årstadagboken, som nu finns i Litteraturbankens digitala samlingar där kan man följa julförberedelserna på Årsta.
    Åren som gick (och de var många: dagboken löper från 1793 till 1839) såg förstås olika ut. Vissa år var glädjefyllda. Andra präglades av sorg. Men genom alla år löpte arbetets och julstökets röda tråd: tvätten, storstädningen, ölbryggningen, julklappsinköpen.
    Litteraturbanken: Årstadagboken.
    Litteraturbanken är ett svenskt litteraturprojekt och har kommit till stånd genom ett samarbete mellan Svenska Akademien, Kungliga biblioteket och Språkbanken vid Göteborgs universitet. Målsättningen är att Litteraturbanken skall tillgängliggöra hela det svenska skönlitterära arvet samt vittra arbeten inom humaniora.
    Litteraturbanken.
    Litteraturbanken har gjort en liten julkalender i Årstafruns spår – följ den här:
    Litteraturbanken: Julkalender 2020.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv